Vyzkoušejte "superpotravinovou" novinku v našem sortimentu.
Quinoa, neboli merlík čilský, je starou kulturní plodinou z jihoamerických And a v jazyce Inků znamenala "Matka zrno". Nepatří mezi obiloviny, ale používá se téměř stejně. Klasické obiloviny ji z políček téměř vytlačily, ale návrat k zdravé výživě a poptávka po veganské stravě vrátily quinou zpět na výsluní.
Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, proto ji vítají i celiaci. Samotná semena doplní do našeho těla celou řadu vitamínů - thiamin, riboflavin, kyselinu listovou, beta-karoten i vitamín C. Díky vysokému obsahu bílkovin je quinoa navíc ceněna jako jedna z nejvýživnějších potravin světa.
Ani v středoevropské kuchyni se quiona rozhodně neztratí. Vyzkoušejte ji jako přílohu nebo ji přidejte do nejrůznějších salátů, zapékaných směsí, nádivek, placek apod. Můžete z ní zkusit uvařit i mléčnou kaši. Chuťově jí to ladí zejména s rajčaty, paprikami, okurkami, ale také s cizrnou, lososem a tuňákem.
Před vařením namočte merlík na 5-10 minut do studené vody. Pomáhá to odbourat případnou hořkost. Poté vodu slijte a na vaření použijte novou. Doporučený poměr je 1 díl quinoy na dva díly vody či vývaru. Sáhnete-li po vývaru, bude mít quinoa mnohem lepší chuť. Vaří se na skus.
Dobrou chuť a na zdraví :-)