na úvod

Sezónní ovoce a zelenina


Farma Svačinových
více...

odkud jsou: Ovčáry, Mělnicko
co dobrého dodávají: čerstvá zelenina, bylinky

Rodinná farma Svačinových si zakládá na dodávkách opravdu čerstvé zeleniny. Svačinovi hospodaří od roku 1991 na zhruba 16 ha polích. Nehlásí se k velkopěstitelům s velkými skladovacími kapacitami. Díky tomu ve chvíli, kdy se tato zelenina z Polabí objeví v našem obchodě, neuplynulo od její sklizně více než 24 hodin. A na chuti a vůni to rozhodně poznáte.
 
obrazek199
obrazek199

Ing. Radek Smotlacha, Hlavenec
více...

Rodinná farma, která produkuje plně vyzrálou čerstvou zdravou zeleninu. Na polích a ve sklenících v Hlavenci nedaleko Staré Boleslavi pěstují Smotlachovi především různé druhy rajčat, okurky, papriky, lilek a další druhy zeleniny.

obrazek423
obrazek423
obrazek423
obrazek423

Jihočeská zelenina
více...

odkud jsou: Vodňany, jižní Čechy
co dobrého dodávají: ovoce, zelenina, zeleninové saláty, houby

Předchůdcem společnosti Jihočeská zelenina bylo JZD Vodňany s padesátiletou tradicí pěstování zeleniny na desítkách hektarů půdy. V současnosti se společnost řadí mezi přední zpracovatele čerstvé zeleniny v České republice, investovala také do výstavby rozsáhlých skleníků.Ve firmě funguje také speciální linka pro zpracování čerstvé chlazené zeleniny, díky které dostáváte na stůl kvalitní, šetrně zpracované saláty.

Holoubek & pravnuci
více...

odkud jsou: Praha a Bohumilice v jižních Čechách
co dobrého dodávají: čerstvé a sušené houby

Společnost Holoubek & pravnuci byla založena v roce 1999. V současnosti funguje jako specializovaný velkoobchod, v jehož nabídce zákazníci naleznou veškeré čerstvé pěstované houby, kompletní sortiment sušených hub především ze Šumavy, konzervované brusinky, borůvky, jeřabiny atd.

Zelárna Lobkowicz
více...

odkud jsou: Křimice na okraji Plzně
co dobrého dodávají: kysané zelí, zelné saláty

K
olem roku 1920 vystavěla rodina Lobkowiczů mezi Křimickým zámkem a řekou Mží malou zelárnu. Na začátku 50. let byla po znárodnění zelárna přemístěna z podzámčí do rozlehlejší budovy bývalého pivovaru. Křimická zelárna na tomto místě sídlí dodnes.

V
roce 1994 byla v restituci vrácena zpět zelárna i se zbytkem nemovitého majetku v Křimicích rodině Lobkowizců.

Už zhruba před sto lety zrálo zelí v modřínových kádích. Dnešní výroba se od té tehdejší téměř vůbec neliší. Jedinou práci, kterou za lidi vykonávají stroje, je krouhání hlávek. Do nakrouhaných hlávek se přidává jen sůl a kmín, což dává charakteristickou chuť pravému křimickému zelí.

Pak už je na řadě šlapání zelí. Do kádí vstoupí zaměstnanci v holínkách, aby bylo zelí řádně upěchované. Je důležité zbavit se vzduchu. Jedná-li se o rané odrůdy zelí, je potřebné je v kádích nechat zrát tři až čtyři týdny, ostatní druhy šest až osm týdnů. Křimické zelí vzniká na základě mléčně kvasného procesu bez použití urychlovačů. Za jedinou sezonu, která většinou trvá od září do prosince, se zde zpracuje kolem 200 tun hlávek.

V našem farmářském obchodě může koupit zelí z Křimic jak sáčkované, tak volně vážené. Naši nabídku obohacujeme i zelnými saláty s různými příchutěmi.


Jan Kolář
více...

dokud jsou: Dlažov na Klatovsku
co dobrého dodávají: topinambury

Topinambury možná znáte i pod názvy židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Můžete je používat na vaření, pečení i syrové třeba do salátů. Topinambury obsahují řadu vitamínů, železo, křemík i draslík. A zpozornět by měli celiaci a diabetici, protože hlízy topinambur neobsahují lepek ani škrob. Naopak se mohou pyšnit obsahem diabeticky vhodného inulínu.
obrazek581

Josef Krůs a syn
více...


odkud jsou: Klatovsko
co dobrého dodávají: čerstvá sezónní zelenina a ovoce

Krůsovi pěstují  ovoce a zeleninu východně od Klatov, na polích v okolí mlýna Podhora, který byl založen již v 17. století. Rod Krůsů mlýn vlastní od roku 1922.

Vychutnejte si čerstvou zeleninu a ovoce vypěstované v našem regionu bez zbytečné chemie.
obrazek658
obrazek658


Objednávka přímo z farem

Kdy co nakoupíte


Copyright Náš GRUNT s.r.o. 2009 – 2022